Organisatie

Het ontstaan van de stichting

Stichting Angels for Little Angels is, in maart 2018 opgericht door Anja van de Zand-Goossens, vrijwilligster in hart en nieren. Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen Anja kennis maakte met het vrijwilligerswerk bij Kinderdagverblijf Little Angels in Zuid-Afrika. Daar ontmoette ze Liezl en Jacobus Mathews, die in 2011 gestart waren met een kindercrèche. Een plek om kinderen in nood van de straat te houden en ze zo te behoeden voor drugs, alcohol, aids en HIV. Anja werd geconfronteerd met kinderen van verslaafde, zieke of gefrustreerde ouders en verstoorde familiesituaties. Uitzichtloze situaties met geen enkele uitweg om te overleven.

Anja, toen 57 jaar, was de oudste vrijwilliger. De leerkrachten en kinderen uit Hangberg waren niet gewend om geholpen te worden door blanken uit Europa. Het was opmerkelijk dat er wel veel jonge hulpkrachten aanwezig waren. Deze onervaren en jonge vrijwilligers konden zelfstandig en zonder hulp geen orde scheppen in de chaos en dat zorgde voor onverantwoorde situaties.

De leerkrachten hadden hun handen vol aan een groep met minstens 35 kleine kinderen en hadden niet de tijd, kennis en de vaardigheden om deze jonge vrijwilligers aan te sturen. Ook speelde mee dat het pedagogisch beleid in het kinderdagverblijf nog niet ontwikkeld was en dat de meeste jongeren niet uit eigen beweging actief werden en een helpende hand kwamen aanbieden. Om werkelijk verschil te kunnen maken, was er actie nodig want alle kinderen, hun ouders en de leerkrachten hadden en hebben hulp nodig!

Anja nam haar taak als vrijwilliger heel serieus. Haar levens- en werkervaring als lifestyle coach en begeleidster droegen eraan bij dat ze besloot om Liezl en Jacobus te gaan helpen, niet alleen bij de dagelijkse routine in het dagverblijf, maar ook om financieel onafhankelijk te worden. Dit was echter makkelijker gezegd dan gedaan, want de containers, keuken, baby- en speelruimte voldeden niet aan de veiligheidseisen van de regering, waardoor er geen enkel zicht op subsidie of een bijdrage van de regering was. Stap één werd een inventarisatie m.b.t.  financiële middelen, materiaal en fysieke krachten.

Al snel ontstond het idee dat er ook vanuit Nederland ondersteuning kon komen. Zo werd het idee geopperd voor een benefietconcert. Dit werd op 29 oktober 2017 gerealiseerd in Schijndel (NB). De opbrengst zorgde ervoor dat er financiën waren waardoor de keuken een grote opknapbeurt kon krijgen, evenals de babyruimte, de toiletgroep en het buitenhek.

Al snel realiseerde Anja zich dat een officiële stichting nieuwe kansen zou kunnen bieden. In maart 2018 werd de Stichting Angels for Little Angels officieel ingeschreven. Deze stichting zorgt voor een goed fundament en geeft meer vertrouwen aan sponsoren en particulieren, die willen bijdragen aan ‘Little Angels’. De stichting staat er garant voor dat alle opbrengsten direct geïnvesteerd worden in hulpmiddelen voor ‘Little Angels’. Er blijft niets aan ‘de strijkstok’ hangen.

Anja en haar man Ron gaan, met een team van vrijwilligers en op eigen kosten, jaarlijks twee keer 2 maanden naar Little Angels om te ondersteunen en, heel praktisch, de handen uit de mouwen te steken. Daardoor zien ze meteen hoe het project groeit en houden ze de vinger aan de pols bij nieuwe ontwikkelingen. Er kan snel ingespeeld worden op veranderende situaties of wanneer er nieuwe activiteiten in gang gezet kunnen of moeten worden.

 

Doel & strategie

Door middel van o.a. het organiseren van non-profit initiatieven in Nederland en het aanbieden van vrijwilligerswerkarrangementen in Houtbay Zuid-Afrika, hoopt de stichting geld, middelen en hulpkracht in te zamelen voor kinderdagverblijf ‘Little Angels’.

Er is een bedrag van € 25.000,- nodig om alle renovatie werkzaamheden uit te kunnen voeren om te voldoen aan de, door de regering van Zuid-Afrika, gestelde veiligheidseisen. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen wordt op 20 januari 2019 het evenement ‘The Voices of Meierijstad’ georganiseerd. De opbrengst daarvan komt vanzelfsprekend geheel ten goede aan ‘Little Angels’.

Om werkelijk een verschil te maken voor ‘Little Angels’ hebben we ook vrijwilligers nodig die, in Houtbay, de handen uit de mouwen komen steken. Mannen en vrouwen, die bereid zijn om samen met ons, hard te werken om de renovatiewerkzaamheden mee uit te voeren. Hierdoor kan het kinderdagverblijf voldoen aan de veiligheidseisen en kan er ondersteuning aangevraagd worden bij de regering. Dit zorgt ervoor dat ‘Little Angels’ z.s.m. tot financiële onafhankelijkheid kan komen. Leeftijd is eigenlijk niet zo belangrijk. Wel van belang is dat de vrijwilligers van aanpakken weten, hun eigen reis- en verblijfkosten kunnen betalen en de mogelijkheid hebben om voor een wat langere tijd van huis weg te zijn. Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening maar is niet vrijblijvend en ook geen goedkope vakantie. Natuurlijk is er ruimte om ook leuke dingen te doen en de prachtige omgeving van Kaapstad te ontdekken. Wanneer het bovenstaande je aanspreekt, ben je meer dan welkom om met ons mee te gaan en je in te zetten voor alle kinderen, jongeren, leerkrachten en ouders. Stichting Angels for Little Angels biedt een geheel verzorgde reis aan. Ga met ons mee en help ons het doel te behalen!

 

Begeleiding docenten

Anja heeft zichzelf ook de taak gesteld om de leerkrachten van Little Angels te helpen/begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling, waarbij ze de leerkrachten stimuleert om bepaalde doelen te formuleren en een (persoonlijk haalbaar) stappenplan op te stellen. Dat maakt het voor hen gemakkelijker om stap voor stap ergens naar toe te werken. Dat geeft ze zelfvertrouwen en maakt dat ze (andere en goed onderbouwde) keuzes maken voor zichzelf en voor de kinderen. Keuzes naar een toekomst.