Iziko Lobomi

Iziko Lobomi is een kerk en een centrale bijeenkomst ruimte voor iedereen, midden in het bruisende township Imizoma Yethu.

Door de jaren heen hebben er verschillende grote branden plaats gevonden binnen dit township.

Je zult wel begrijpen hoe verschrikkelijk snel de brand om zich heen grijpt als de huisjes zo dicht op elkaar gebouwd zijn. De weinige bezittingen die ze hadden, waren in een mum van tijd vernietigd. Gelukkig werden de getroffenen geholpen door de omgeving en zorgde men voor tijdelijke opvang zodat hun ‘huisjes’ weer konden worden opgebouwd.

Het leven binnen deze gemeenschap is hard. Werk is er niet voor iedereen in HoutBay. Elke morgen zie je veel bewoners van diverse townships langs de weg zitten. Wachtend, om opgepikt te worden door iemand, die die dag misschien werk voor hen heeft. Ze blijven zitten wachten tot ongeveer 10.00u . Daarna gaan ze weer naar huis, in de hoop dat er morgen wel iemand is die hen nodig heeft. Verder zie je ook mensen lopend naar hun werk gaan. Sommige moeten écht ver en lang reizen om op hun werkplek te komen.

Binnen bij Iziko Lobomi, staan tafels langs de zijkanten, waar je leuke eigen gemaakte artikelen van de bevolking kunt kopen. Je kunt deze kerk bezoeken met een Hop on – Hop of bus. Dit brengt  inkomsten voor de standhouders. Verder kun je tegen betaling, een wandeltocht maken door dit township. Doe dit altijd onder begeleiding van een gids.

Wij (Anja, Suzy en Miranda) hebben de kerk bezocht en kregen een warm welkom. De gastvrijheid is groot en iedereen is van harte welkom. Binnen in de kerk is een kinderopvang, gaarkeuken en koffiehoekje. We mochten 2x 23 kilo aan bagage meenemen bij onze vliegreis. Suzy had veel kleding voor de kinderen verzameld. Ze had haar koffers vol gepropt en heeft de kinderkleding geschonken aan deze gemeenschap.

Buiten is een recyclebedrijf opgezet om afgedankte spullen te hergebruiken of er een mooi kunstwerk van te maken. De gemeente zorgt dat 2 keer in de week het afval wordt opgehaald, maar de gemeenschap moet zelf zorgen dat de omgeving schoon blijft.

Er zijn veel kleine zelfstandigen met kleine winkeltjes in het township. Verder vind je er ook diverse kappers. Anja heeft ervaren hoe het is om daar haar haren kort te laten knippen en scheren.

Van de gaarkeuken in de kerk kunnen bewoners van Imizoma Yethu gebruikt maken als ze niks te eten hebben. Het is niet zo dat ze het voor niks krijgen. Er moet gewerkt worden bijvoorbeeld door de straten schoon te houden. Als alles schoongehouden wordt heb je minder kans op ratten en uitbraak van ziektes.

We hebben een rondleiding gehad binnen het township. Je ziet dan hoe de behuizing in elkaar is getimmerd. Hoe klein hun krotjes zijn en hoe dicht alles op elkaar is gebouwd. Het is onvoorstelbaar dat in deze kleine behuizingen soms 3 gezinnen wonen. Schoon water is verkrijgbaar bij verschillende waterbronnen.

Voor elektriciteit moet worden betaald. De gids liet ons een huisje van binnen zien wat een “luxe” uitstraalde tegenover andere huisjes. Jammer, want het beeld dat zij ons liet zien is een uitzondering. Natuurlijk snappen wij dat je dit laat zien en niet de andere kant. Op elke “deur” die je ziet, zit een groot slot. Ook binnen de gemeenschap is de criminaliteit groot. Bezittingen worden goed beschermd.

De kinderen in dit township kunnen naar een kleuterschool en/of dagopvang.

Op het terrein is beveiliging aanwezig, die er voor zorgt dat als er iets wordt gestolen, de dader wordt gepakt en de gestolen spullen weer bij de eigenaar terecht komen. Omdat er zoveel mensen op een klein stuk grond, noodgedwongen dicht bij elkaar leven, is er al snel geluidsoverlast. Wanneer er niet wordt geluisterd naar de beveiligers, dan nemen deze de geluidsapparatuur in beslag en gaat de apparatuur, letterlijk achter slot en grendel.

 

De stichting Angels for Little Angels, schenkt deze kerk ieder jaar een bedrag, om hun mooie werk voor de mensen in dit township, voort te kunnen zetten. Het geld komt tenslotte ten goede aan de hele gemeenschap. De organisatie van deze kerk is betrouwbaar en geeft jaarlijks inzage in de boekhouding, zodat we kunnen controleren, dat het geld op de juiste manier wordt besteed.