Friends of child protection

  • Zuid-Afrika is een land met geweld tegen vrouwen en kinderen
  • Verkrachters richten zich op steeds meer jongere kinderen in een schijnbare poging om detectie te voorkomen en hiv/aids-infectie te voorkomen
  • 80% van de daders is bekend bij de kinderen en er is momenteel een extreem laag veroordelingspercentage

FCP heeft sinds 2006 meer dan 73.460 Comfort Packs verspreid over de West-Kaap.

Samen (Anja, Suzy en Miranda) zijn we in gesprek gegaan met Neil en Roger van deze organisatie en vertelden zij wat ze doen om de kinderen te helpen die misbruikt, mishandeld en/of verkracht worden in Zuid-Afrika. Het gebied dat ze helpen strekt tot ver over de Kaap heen. Vrijwilligers maken pakketten klaar die verspreid worden en aan de kinderen worden uitgedeeld op het moment dat ze binnen worden gebracht (in een safe room) bij een politiebureau of ziekenhuis.

Meestal worden ze binnengebracht door oplettende burgers of familie die zien dat er iets niet klopt. De kinderen zijn niet aanspreekbaar en ernstig getraumatiseerd, dus wordt er eerst gezorgd dat ze een veilig gevoel krijgen.

In het pakket dat het kind krijgt, zitten benodigdheden die ze in de eerste instantie nodig hebben. Denk aan een schone onderbroek, kleding en zeep.

Natuurlijk ook een speeltje zoals bijvoorbeeld kleurtjes en een kleurboekje. Verder zit er een teddybeer in. Deze teddybeer wordt “Teddie met een missie” genoemd. De teddybeer wordt door vrijwilligers gebreid. Als er te weinig gebreide teddy’s zijn, worden er teddyberen ingekocht.

We waren heel erg onder de indruk van hun verhaal en hun missie om deze kinderen te helpen en dat de kinderen ook goed opgevangen worden. De kinderen worden eerst op hun gemak gesteld voordat ze onderzocht en ondervraagd worden.

Stichting Angels for Little Angels gaat hierbij helpen door een donatie te geven aan de FCP. Dit kan alleen als er hulp komt van donateurs binnen Nederland. Dit is één van de projecten waar de stichting zich hard voor maakt. We hebben in Kaapstad een pakketje met inhoud meegekregen om mee te nemen naar Nederland, zodat de eventuele geïnteresseerden / donateurs, deze kunnen bekijken.

Dit is maar 1 pakket, omdat voor verschillende leeftijdsgroepen en een jongen of meisje de inhoud wordt aangepast. Dit pakketje doet héél veel voor een kind.

Er is natuurlijk geld nodig om de benodigdheden in te kopen. Dit geld moet komen van donaties.

Het overlevingspakketje kunt u inzien in de Ambachtstraat 1C bij Boetiek Tis Moi. Anja van de Zand, de eigenaresse van de boetiek is de oprichtster van Stichting Angels for Little Angels en gaat zelf regelmatig naar Zuid Afrika om de projecten persoonlijk te bezoeken en er te helpen.